Tuesday, June 21, 2011

LEBIH BANYAK DOSA DARIPADA PAHALA

1, aku ni bukanlah nak ceramah ke apa, almaklum lah...takde tauliah dalam bidang agama ni,
penulis pun bukannya sempurna sangat.
sekadar untuk mengatakan sesuatu yang selalu terlihat di depan mata dalam keadaan yang serba cepat dan moden nie.

2, dari apa yang aku nak cakapkan adalah tentang amalan yang dilakukan sehari-hari oleh kita.
iaitu solat, perkara nih tak boleh di buat main, wajib dilakukan oleh kita umat islam.

3,tentang solat nih, apa yang aku selalu lihat, khususnya untuk perempuan lah yer,
lebih-lebih lagi yang muda remaja, segelintir dari diaorang ni, pakai seksi-seksi, lepas tu masuk surau @ masjid sembahyang, seluar ketat-ketat sehingga menampakkan bentuk badan, dahla masuk ke tempat ibadah,

4,pastu pulak pakai ketat-ketat, bab bertudung ni, kebanyakannya bertudung, fesyen tudung dah bermacam-macam jenis sekarang. tak disuruh pun diaorang akan pakai jugak, fesyen kan, kalau tak, mesti tak "up to date".

5,tapi, bab seluar nih, menjadi masalah pulak, atas dah ok dah, bawah pulak yang problem, entah kat sape la
yang nak ditunjukkan, lepas tu berjalan-jalan di  tempat awam, yang orang ramai boleh melihat.

6,time sembahyang pulak, dengan tanpa segan silu melangkahkan kaki ke dalam tempat ibadat tersebut.
ada lebih teruk lagi, dah la tak pakai tudung, seluar pulak sendat-sendat, tak malu pulak tu masuk masjid untuk sembahyang, teruk kan? ni jugak salah satu tanda-tanda kiamat dah nak menghampiri kita, sudah bersediakah kita? amal ibadat dah cukup?

7,sudah banyak tanda-tanda kiamat....
cuma masanya akan tiba...

8,di kesempatan ini, berdoalah kita meminta keampunan dari ALLAH S.W.T.

2 comments:

ismail said...

kita tak tahu banyak mana dosa dan pahala kita....

jadi kita tak boleh nak judge yang orang dedah aurat (lelaki dan perempuan) dan sembahyang di surau/masjid dapat lebih banyak dosa dari pahala.

tapi situasi di atas memang selalu ternampak di klcc contohnya, di mana - mana r&r plus.... pasti ada.

saya sedar, tuan blog ni pun sedar, ramai lagi yang sedar .... bagaimana kita nak selesaikan perkara ini ?

zwan said...

memang...apa yang sy tulis tuh bukan nak mempertikaikan amalan orang lain @ mengukur tahap amalan masing2.
mmg kita tak tahu banyak mana amalan seseorang

saya bukan nk judge ke ape, cuma keadaan seperti itu begitu ketara sekali dan membuatkan satu pemandangan yang tidak senang..
ramai yang belajar agama, ramai yang faham agama,jika ramai yang sedar, kenapa tidak mengubah ke arah yang lebih baik..

yang pasti penyelesaiannya terletak pada diri sendiri, kebanyakan nya bukan budak2 kecik lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...